بهترین روش مرور دروس برای کنکور
بسیاری از دانشآموزان تا لحظات پایانی امتحانات (چه نهایی و چه کنکور)، به مطالعه و مرور مطالب میپردازند. آنها این کار را به دلیل احساس فراموشی و نیاز بهمرور چندباره میدانند. اما، این رویکرد درنهایت منجر به مشکلاتی مانند فراموشی، استرس و کمبود وقت در جلسه امتحان میشود. در نتیجه، این دانشآموزان نمیتوانند از تمام […]
توضیحات
بسیاری از دانشآموزان تا لحظات پایانی امتحانات (چه نهایی و چه کنکور)، به مطالعه و مرور مطالب میپردازند. آنها این کار را به دلیل احساس فراموشی و نیاز بهمرور چندباره میدانند. اما، این رویکرد درنهایت منجر به مشکلاتی مانند فراموشی، استرس و کمبود وقت در جلسه امتحان میشود. در نتیجه، این دانشآموزان نمیتوانند از تمام تواناییهای خود استفاده کنند و درنهایت با شکست روبرو میشوند. بنابراین، اتخاذ بهترین روش مرور دروس برای کنکور، گامی ضروری برای موفقیت در امتحانات است.
اهمیت مرور و جمعبندی دروس برای کنکور
مرور و جمعبندی دروس، بهعنوان مرحلهای حیاتی در فرآیند آمادهسازی برای کنکور، نقشی اساسی در تثبیت آموختهها، افزایش سرعت و دقت در پاسخگویی به سوالات و ارتقای نمره نهایی ایفا میکند.
مرور و جمعبندی، فرصتی برای بازنگری در مطالب درسی و شناسایی نقاط قوت و ضعف محسوب میشود. داوطلبان با کمک بهترین روش مرور برای کنکور، میتوانند مفاهیم کلیدی را به حافظه بلندمدت خود منتقل و از فراموشی آنها جلوگیری کنند. همچنین، با تحلیل عملکرد خود در آزمونهای آزمایشی و شناسایی نقاط ضعف، میتوانند با برنامهریزی مناسب، برای رفع آنها تلاش کنند و به آمادگی خود برای کنکور سراسری بیفزایند.
علاوهبر این، مرور و جمعبندی به داوطلبان کمک میکند تا با تکنیکهای مختلف تستزنی آشنا شوند و مهارت پاسخگویی به سوالات در زمان محدود را ارتقا دهند. یادگیری بهترین روش برای مرور دروس و حل نمونه سوالات کنکور و آزمونهای آزمایشی، به داوطلبان یاری میرساند تا با انواع سوالات و سبکهای طرح سوال در کنکور آشنا شوند.
بهترین روش مرور دروس برای کنکور، نقش مهمی در کاهش اضطراب و استرس داوطلبان در آستانه کنکور ایفا میکند. با مرور منظم و برنامهریزیشده، داوطلبان میتوانند با ذهنی آرام و بدون دغدغه به استقبال این آزمون سرنوشتساز بروند.
فواصل زمانی لازم مرور دروس برای کنکور
حافظه انسان، بهطور طبیعی تمایل دارد که بهمرورزمان مطالب را فراموش کند. برای اینکه آموختههای خود را به حافظه بلندمدت انتقال دهید و آنها را برای همیشه بهخاطر بسپارید؛ باید بهطور مرتب بهمرور و جمعبندی آنها بپردازید. بهترین دبیرستان دوره دوم یوسف آباد، بهترین روش مرور دروس برای کنکور را برای شما آماده کرده است:
مرور اول: یک ساعت پس از مطالعه
یک ساعت پس از اتمام مطالعه هر مبحث، زمانی را بهمرور آن اختصاص دهید. در این مرحله، میتوانید از روشهای مختلف خلاصهنویسی، حاشیهنویسی و … برای تثبیت بهتر مطالب در ذهن خود استفاده کنید.
مرور دوم: یک روز پس از مطالعه
پس از گذشت 24 ساعت از مطالعه هر مبحث، مطالب در ذهن شما کمرنگتر خواهند شد. برای یادآوری نکات مهم و جلوگیری از فراموشی، در این روز دوباره بهمرور مطالب بپردازید.
مرور سوم: 7 تا 10 روز پس از مطالعه
با انجام دو مرحله مرور قبلی، تسلط نسبی بر مطالب درسی پیدا کردهاید. در این مرحله، مرور سوم، زمان زیادی از شما نخواهد گرفت. شما میتوانید به مطالعه جزوه و کتابهای درسی یا حل تستهای آموزشی بپردازید.
مرور چهارم: یک ماه پس از مطالعه
در این مرحله، باتوجهبه انجام بهترین روش مرور برای کنکور در سه مرحله قبل، مطالب در ذهن شما تثبیت شده است. بنابراین، این امکان وجود دارد که با سرعت بیشتری بهمرور آنها بپردازید. در این مرحله، ابتدا خلاصه درس و سپس تستهای علامتدار و شکدار را بهصورت تصادفی مرور و مطالعه کنید.
مرور پنجم: سه ماه پس از مطالعه
معمولا سه ماه پس از برگزاری آزمونهای آزمایشی سنجش، یک آزمون جمعبندی و دورهای از مباحث پیشین برگزار میشود. به دلیل حجم بالای مطالب درسی و انباشتهشدن آنها در طول این مدت، بسیاری از مطالب در حال محوشدن از حافظه داوطلبان هستند یا بهطورکلی فراموش شدهاند. بنابراین، با اتخاذ بهترین روش برای مرور دروس، این مطالب یادآوری میشوند.
در مرحله نهایی از مرور، شما باید بادقت بهمرور یادداشتها و خلاصهبرداریها، حل تستهای علامتدار و سوالات رندم و مطالعه کامل کتاب درسی بپردازید. در این مرحله، هدف شما از بهکارگیری بهترین روش مرور دروس برای کنکور، یادآوری کامل مطالب و آمادگی نهایی برای آزمون است.
بهترین روش مرور و جمعبندی دروس برای کنکور
همانطور که روشهای خلاصهنویسی برای هر فرد منحصربهفرد است، بهترین روش مرور برای کنکور نیز میتواند برای هر داوطلب کنکور متفاوت باشد. بااینحال، بهطورکلی میتوان انواع مرور مطالب درسی را بهشرح زیر دستهبندی کرد:
مرور از روی جزوه و کتاب
این روش که وقتگیرترین روش مرور بهحساب میآید، شامل مطالعه مجدد منبع آموزشی اعم از کل کتاب یا فقط نکات مهم علامتگذاری شده است. با استفاده از این روش، بهمرور کامل و دقیق مطالب آموختهشده میپردازید. این راه، برای تثبیت آموختهها بسیار مناسب است. بااینحال، این روش بسیار زمانبر و خستهکننده خواهد بود.
مرور با تستزنی
در این روش، داوطلب با حل تستهای مربوط به مبحث موردمطالعه، علاوهبر مرور مطالب، مهارت تستزنی خود را نیز افزایش میدهد. مزایای این روش، عبارتاند از:
- مرور مطالب بهصورت کاربردی: حل تست، به داوطلب یاری میرساند تا با مرور مطالب در قالب سوال و پاسخ، درک عمیقتری از آنها پیدا کند. این امر، بهخصوص برای دروسی مانند ریاضی، فیزیک و شیمی که نیاز به حل مسائل دارند، بسیار مفید است.
- افزایش مهارت تستزنی: با حل تستهای زیاد، داوطلب به انواع مختلف سوالات، زمانبندی پاسخگویی و مدیریت زمان در جلسه کنکور آشنا میشود. این امر، به او یاری میرساند تا در جلسه کنکور با اعتمادبهنفس بیشتری به سوالات پاسخ دهد و از اتلاف وقت جلوگیری کند.
- شناسایی نقاط ضعف: داوطلب با تحلیل تستهای زده شده، میتواند نقاط ضعف خود را در هر درس شناسایی کند و به تلاش برای رفع آنها بپردازد. این امر، به او کمک میکند تا در مرور بعدی به این نقاط توجه بیشتری داشته باشد و آنها را بهطور کامل یاد بگیرد.
مرور از روی خلاصهنویسیها
این روش، بهعنوان کاملترین، سریعترین و بهترین روش برای مرور دروس شناخته میشود. داوطلب با استفاده از خلاصهها و نکتهبرداریهایی که در طول مطالعه انجام داده است، بهمرور مطالب میپردازد. از مزایای این روش، میتوان به صرفهجویی در زمان و مرور سریع و دقیق مطالب اشاره کرد. تنها عیب این روش، نیاز به خلاصهنویسی و نکتهبرداری دقیق در حین مطالعه محسوب میشود.
ابزارهای لازم برای مرور دقیق و سریع
برای دستیابی به بهترین نتیجه در هر کاری، استفاده از ابزارهای مناسب ضروری است. مرور مطالب درسی نیز، از این قاعده مستثنی نیست. خوشبختانه، روشهای متعددی برای مرور سریع و دقیق مطالب وجود دارند که بهسادگی در دسترس همه هستند:
- هایلایت کردن: استفاده از ماژیکهای هایلایت برای برجستهکردن نکات کلیدی و مهم در کتاب یا جزوه
- حاشیهنویسی: یادداشت نکات تکمیلی، توضیحات شخصی و پرسشها در حاشیه کتاب یا جزوه
- تستهای علامتدار: علامتگذاری تستهای آموزشی دارای نکات خاص، جالب یا غلط برای مرور در مراحل بعدی
- خلاصهنویسی: فشردهسازی و سازماندهی مطالب در حجم کمتر برای مرور سریعتر و آسانتر
- ضبطکردن صدا: ضبط نکات و سرتیترهای مهم هر مبحث، پس از یادگیری کامل برای مرور در هر زمان و مکان
- فلش کارت و جعبه لایتنر: استفاده از فلش کارت برای حفظ و مرور لغات، نکات کوتاه، فرمولها و روابط و استفاده از جعبه لایتنر برای مرور منظم و پلکانی آنها
- تدریس: توضیح مطالب یاد گرفته شده برای دیگران جهت درک عمیقتر و شناسایی نقاط ضعف
- روش مرور بالارد: مطالعه دقیق یک مطلب بهمدت یک ساعت، استراحت مطلق بهمدت 15 دقیقه و سپس مرور سریع مطالب در 20 دقیقه برای استفاده از قدرت ضمیر ناخودآگاه برای تثبیت مطالب در حافظه
جمعبندی
انتخاب بهترین روش مرور دروس برای کنکور، نقشی کلیدی در دستیابی به تراز دلخواه و قبولی در رشته موردعلاقه شما ایفا میکند. در این مسیر، هیچ روش واحدی وجود ندارد که برای همه افراد کارآمد باشد. شناخت سبک یادگیری، نقاط قوت و ضعف، منابع در دسترس و زمانتان، کلید انتخاب بهترین روشها برای شما است. برنامهریزی دقیق، نظم و انضباط و استفاده خلاقانه از ابزارها و روشهای متنوع، رمز موفقیت در این مسیر خواهد بود.
سوالات متداول
- مهمترین عامل برای انتخاب روش مرور چیست؟
مهمترین عامل برای انتخاب روش مرور، سبک یادگیری شماست. اینکه با خواندن و هایلایت کردن، بهتر یاد میگیرید یا با حل تست و تمرین عملی.
- آیا یک روش مرور برای همه دروس کنکور مفید است؟
روشهای مختلف مرور برای دروس مختلف مناسبترند. مثلا، برای حفظ لغات و فرمولها، فلش کارت و جعبه لایتنر مفید است؛ درحالیکه برای درک عمیقتر مفاهیم، خلاصهنویسی و تدریسکردن میتواند کارآمدتر باشد.
- چقدر باید برای مرور هر درس وقت بگذارم؟
زمان لازم برای مرور هر درس به عوامل مختلفی مانند حجم مطالب، سطح دشواری و تسلط شما روی آن بستگی دارد؛ اما بهطورکلی، بهتر است زمان بیشتری را به دروسی اختصاص دهید که در آنها ضعیفتر هستید.
- آیا مرور کردن خلاصهها کافی است؟
خلاصهها ابزار مفیدی برای مرور هستند؛ اما، نباید تنها به آنها اکتفا کنید. مرور خلاصهها، باید همراه با مرور منابع اصلی و حل تستهای آموزشی باشد.
- چه زمانی باید مرور دروس را شروع کنم؟
توصیه میشود هرچه زودتر شروع به مرور کنید. مرور منظم و فاصلهگذاری مناسب بین مرورها، کلید تثبیت مطالب در حافظه است.