دلایل خسته شدن از درس خواندن برای کنکور+ راهکار های کاربردی برای رفع خستگی
شرکت در یک آزمون بسیاررقابتی، فشار زیادی بر داوطلبان وارد میکند. این جو رقابتی، نهتنها منجربه خستگی شرکتکنندگان میشود؛ بلکه اضطراب جسمی و شناختی ایجاد میکند و بر اعتمادبهنفس و برخی از ابعاد عملکرد تأثیر منفی میگذارد. خسته شدن از درس خواندن برای کنکور، دلایل متعدد و راهکارهای بسیاری دارد که در دانشآموزان مختلف، متفاوت […]
توضیحات
شرکت در یک آزمون بسیاررقابتی، فشار زیادی بر داوطلبان وارد میکند. این جو رقابتی، نهتنها منجربه خستگی شرکتکنندگان میشود؛ بلکه اضطراب جسمی و شناختی ایجاد میکند و بر اعتمادبهنفس و برخی از ابعاد عملکرد تأثیر منفی میگذارد. خسته شدن از درس خواندن برای کنکور، دلایل متعدد و راهکارهای بسیاری دارد که در دانشآموزان مختلف، متفاوت است.
خسته شدن از درس خواندن برای کنکور یعنی چی؟
خسته شدن از درس خواندن برای کنکور، نوعی خستگی است و اکثرا گروهی از کنکوریها که تا قبل از سال کنکور، عادت به مطالعه در حد متوسط و بیشتر از متوسط را نداشتهاند، تجربه میکنند.
هر داوطلب کنکور، یکی از این سه نوع خستگی مطالعه را تجربه میکند: زودهنگام، لحظهای و دقیقه نود.
- خستگی زودهنگام: بلافاصله پس از شروع مطالعه، این نوع خستگی احساس میشود؛ بعد از کمتر از نیمساعت مطالعه.
- خستگی لحظهای: که پس از مدت زمانی مطالعه (چند روز، چند هفته یا چند ماه) احساس میشود و به نوعی خستگی میانمدت از مطالعهکردن است.
- خستگی دقیقه نود: بدترین نوع خستگی از درسخواندن و مطالعه است؛ هنگامی که داوطلب به پایان خط نزدیک و تسلیم ((نتوانستن)) میشود و کار را به سال بعد واگذار میکند.
این نوع خستگی، ریشه جسمی، فکری و روحی دارد؛ از اضطراب و استرس ناشی میشود، در بین داوطلبان کنکور رایجتر است و سبب میشود تا با وجود تجدید انرژی و قوای روزانه، داوطلبان نتوانند مطالعه مفیدی داشته باشند.
عوامل خستگی داوطلبان
عوامل متعددی، باعث خستگی جسمی و روحی داوطلبان کنکور میشوند که شامل موارد زیر هستند:
مبارزه درونی
این موضوع، وضعیت شناختی داوطلبان را در ماههای قبل از امتحان نشان میدهد. دو ویژگی اول این گروه، اعتمادبهنفس پایین و بیش از حد بهادادن به توانایی دیگران است. زیرا داوطلبان، شانس موفقیت خود را بسیارکم (اعتمادبهنفس پایین) و توانایی دیگران را بسیاربالا ارزیابی میکنند.
مطالعه مداوم
داوطلبان آزمون، خود را تحتفشار شدید قرار میدهند. یکی از ویژگیهای مشترک داوطلبان، این است که آنها در طول چندین ماه، هر روز ساعتهای طولانی مطالعه میکنند. مطالعه سخت و مداوم، در رفتارهایی مانند مرور بیشازحد و حفظ کامل متون ظاهر میشود. برخی شرکتکنندگان، تمایل دارند متون را بدون درک آنها حفظ کنند.
بعضی از داوطلبان، هنگام تلاش برای انتخاب مواد درسی دچار سردرگمی میشوند. این گروه از داوطلبان، قادر به اولویتبندی مطالب نیستند و زمان مساوی را صرف مطالعه تمام مطالب میکنند. اگر به کتابهای آنها بنگرید، تمامی قسمتها علامتگذاری و برجسته شدهاند. درنتیجه، این گروه با اتلاف وقت زیاد برای بهخاطرسپردن جزئیات کماهمیت، زمان کمتری را صرف مطالب مهمتر میکنند.
بهترین روش برای رفع خسته شدن از درس خواندن برای کنکور
داوطلبان کنکور، با توجه به شناختی که از خود دارند، باید راهکارهایی برای رفع خستگی جسمی و روحی بیابند. راهکارهای زیر، به داوطلبان در این زمینه کمک میکنند:
کنترل سطح استرس
علائم خستگی، ممکن است رخ دهد؛ حتی اگر هنوز دچار فرسودگی مطالعه نشدهاید. با این حال، اگر بهموقع واکنش نشان ندهید، خستگی طولانی مدت منجربه کاهش ظرفیت عملکردی عاطفی و شناختی و احساس بیکفایتی میشود.
دانشآموزان باید یاد بگیرند سطح استرس خود را کنترل کنند و به موقع به آنها واکنش نشان دهند. البته، روشهای کنترل استرس در دانشآموزان مختلف متفاوت است و به شناخت آنها از خود بستگی دارد.
کمک گرفتن از دیگران
مطمئنا واکنش شما به چالشهای روزمره درسخواندن متفاوت است. گاهی اوقات احساس انرژی بیشتری میکنید، گاهی اوقات خستهتر هستید. با این حال، اگر وضعیت طولانی و بدون تغییر است، باید واکنش نشان دهید. اگر احساس میکنید قدرت ندارید و روشهای متداول به بهبودی این وضعیت کمک نمیکنند، باید بهدنبال کمکگرفتن از دیگران باشید.
مراجعه به روانشناس، یکی از روشهای دریافت کمک از دیگران است. روانشناس به شما کمک میکند تا وضعیت را بهتر درک کنید و سپس راههایی برای تسهیل شرایط به شما معرفی خواهد کرد.
تغذیه مناسب
اگر سطح استرس شما هنوز خیلی بالا نیست و خستگی شما را فرا نگرفته است، میتوانید از بروز مشکلات جلوگیری کنید و ظرفیت خود را برای مطالعه با مراقبتهای فیزیکی اولیه حفظ نمایید. به اندازه کافی بخوابید؛ غذای سالم بخورید و ورزش کنید. آب، بهترین چیزی است که بدن شما در هنگام خستگی به آن نیاز دارد. زیرا کمآبی باعث سردردهای شدید میشود و خستگی ذهنی شما را افزایش میدهد.
بدن و ذهن خود را با مواد غذایی طبیعی و مغذی همچون پروتئین، کربوهیدرات، سبزیجات و چربیهای سالم پر کنید تا انرژی پایدار در طول روز داشته باشید. از مصرف غذاهای فرآوریشده مانند غلات شیرین، نوشابههای گازدار و نودل آماده خودداری کنید. به یاد داشته باشید که قبل از مطالعه، وعدههای غذایی سنگین نخورید. این یک دستورالعمل برای مبارزه با خوابآلودگی است!
فرصت استراحت
مطالعه، امری چالشبرانگیز است و دانشآموزان دائما خود را برای یادگیری مطالب جدید تحتفشار قرار میدهند. یک روز استراحت در هفته، ایده خوبی بهشمار میرود. علاوهبر این، بهویژه استراحت 10-15 دقیقهای بعد از یک چرخه مطالعه 45-50 دقیقه بسیار مفید است.
بسیاری از مطالعات، نشان دادهاند که با استراحتهای مکرر، بهرهوری دانشآموزان افزایش مییابد. با استراحت، انگیزه شما بیشتر میشود و در عین حال به مغز خود استراحت دادهاید. به پیادهروی بروید یا به موسیقی گوش دهید. پیادهروی، سبب بهبود توانایی تفکر و استدلال را میشود و با افزایش سطح انرژی، خستگی را کاهش میدهد. نشستن زیر نور خورشید، باعث میشود انرژی بیشتر و بدخلقی کمتری داشته باشید.
درصورت فقدان تمرکز، خودتان را مجبور به مطالعه نکنید. 10 دقیقه تمرینات کششی و سبک مفید خواهد بود. ورزش درواقع انرژی و تمرکز شما را افزایش میدهد.
بهبود مهارت سازماندهی
یکی از دلایل اصلی انباشتگی مطالب و استرس، سازماندهی ضعیف زمان است. دانشآموزان کندتر، باید از یک برنامهریز برای زمانبندی مطالعه و جلوگیری از اتلاف زمان کمک بگیرند. پس از آن، دانشآموزان باید منظم باشند و زمان مطالعه را هدر ندهند.
استفاده از یک کلاسور– الکترونیکی یا چاپی –برای ذخیره و مرور یادداشتها و مطالب مطالعه پیشنهاد میشود تا از زمان خود بهره بیشتری ببرید.
منظمبودن و طبق برنامه زمانی پیشرفتن، به شما کمک میکند تا افکار خود را بهتر سازماندهی کنید و بهراحتی به مطالب موردنیاز دسترسی داشته باشید.
یادداشت برداری
یادداشتبرداری، اهمیت بالایی دارد. یادداشتبرداری خوب، امکان ثبت دائمی اطلاعات کلیدی را فراهم میکند که میتوانید با نوشته خود، برای مرور سریع مطالب امتحان آنها را بهکار ببرید. همچنین، فرآیند یادداشتبرداری به انتقال اطلاعات جدید از حافظه کوتاهمدت و بلندمدت کمک میکند.
محیط مطالعه
نور اتاق مطالعه، بسیارمهم است. مطالعه در اتاقی با نور طبیعی (مثلا نزدیک پنجره) حتی در بعدازظهر، شما را متمرکز و هوشیار نگه میدارد. مطالعات، نشان دادهاند افرادی که در طول روز در معرض نور طبیعی قرار بگیرند، معمولا در طول شب مدت طولانیتری هوشیار هستند.
برای مطالعه در شب، مطمئن شوید که محیط به اندازه کافی روشن است و در صورت امکان، فقط به یک منبع نور تکیه نکنید.
دمای اتاق نیز بر مطالعه تاثیر میگذارد. گرمای بیشازحد، بر عملکرد امتحان تاثیر منفی میگذارد و احتمالا روند یادگیری را در دراز مدت مختل میکند. دمای اتاق را طوری تنظیم کنید که منجربه افزایش بهرهوری شود.
تغییر حالت
سعی کنید گهگاه در حین مطالعه بایستید. زیرا نشستن و ایستادن متناوب باعث افزایش سطح انرژی، بهبود سلامتی، تمرکز بهتر، بهرهوری بیشتر و کاهش سطح استرس میشود.
جمعبندی
حالتهای روحی و روانی همچون استرس، خستگی و احیانا افسردگی هنگام درسخواندن برای کنکور کاملا طبیعی هستند. دانشآموزان، به دلایل مختلف خسته شدن از درس خواندن برای کنکور را تجربه میکنند. به برخی دانشآموزان، در طول یک سال درسخواندن فشار زیادی وارد میشود و نیاز به انرژی برای ادامه مسیر دارند و برخی دیگر از اضطراب مداوم خسته میشوند. پس بهتر است دانش آموزان به جای نگرانی، بهدنبال راهکارهایی برای رفع خستگیهای جسمی و روحی باشند.